A Sriracha szósz világszerte elismert és kedvelt fűszer, amely nemcsak a csípős ételek kedvelőinek szívét nyerte el, hanem széles körben használják különféle fogások ízesítésére is. Eredete, összetevői és sokoldalúsága miatt a Sriracha mára meghatározó eleme lett számos konyhának, legyen szó ázsiai ételekről, gyorsételekről vagy akár hagyományos fogásokról.
Thai és vietnami gyökerek
A világhírű Sriracha szósz gyökerei Thaiföldön keresendők, ahol először az 1940-es években Thanom Chakkapak először megalkotta ezt a chili-fokhagyma alapú csodát Si Racha városában. A nevét is az ország déli részén fekvő tengerparti városról kapta. Később David Tran, egy vietnámi menekült, amerikai cégén, a Huy Fong Foods-on keresztül hozta el a szószt a világ asztalaira. Tran és családja a Huy Fong tajvani teherszállító fedélzetén emigrált az Egyesült Államokba, hogy végül Kaliforniában kezdjen új életet, majd 1980-ban csiliszósz gyártásba fogott. Vállalkozásának a tajvani hajó emlékére a Huy Fong Foods nevet adta, ezt olvashatjuk a mai flakonokon is. Mivel a kakas évében született, a logó fő motívuma is adott volt.


A Huy Fong Foods mára egy igazi amerikai sikertörténet:
A 80-as években egyre népszerűbbé váló vietnami éttermek gombamód szaporodni kezdtek, és ezzel a cég globális ismertségre tett szert. Ugyan a cég sosem használt semmilyen marketing tevékenységet termékeinek hirdetésére, úgy látszik nagyon is bevált a szájról szájra terjedő reklám. A híres „kakasos” üveg mindenütt megjelenik, és mára kultusz termékké vált, de ez a háttérben a thai és vietnámi konyha fúziójának eredménye.
Ma azonban komoly gondokkal néz szembe a Sriracha gyártója: az alapanyag hiány miatt szeptemberig leállt a termelés, ami új kihívásokat jelent a chili-szósz szerelmeseinek és a piacnak. A szósz fő alapanyagát sokáig egy kaliforniai farmról szerezték be, de aztán 2017-ben pénzügyi és jogi viták nyomán szakítottak, és mexikói beszerzési forrásra váltott a cég. Azonban Mexikó északi részét, ahol a paprikát termelik, a klímaváltozás miatt egyre szélsőségesebb időjárási viszontagságok, hőhullámok és szárazságok sújtják. A mostani leállásnak is ez az oka, nem érik rendesen a csili, márpedig zölden nem lehet szüretelni, mert akkor az íze sem lesz az igazi, és a szósz jellegzetes színe se lenne meg. Az ellátási problémák következtében a Sriracha szósz ára jelentősen megemelkedett, és egyes boltokban akár háromszoros áron is kínálják.
Az összetevők egyszerűsége
A Sriracha fő alapanyaga a vörös jalapeno chili, ráadásul egy speciális alfaj, az úgynevezett téli vörös, (ami különösen érzékeny a melegre, és nem érik be rendesen nagy hőségben) amelyet ecettel, fokhagymával, cukorral és sóval kevernek össze.
Titka az ízek tökéletes egyensúlya: a chili erőssége, az ecet savanykás íze, a fokhagyma intenzitása és a cukor enyhe édessége mind harmóniában van egymással. A kevés összetevő miatt természetes, tiszta ízű, és nem tartalmaz mesterséges adalékanyagokat.
Miért ilyen népszerű?
A Sriracha titka az egyedülállóan kiegyensúlyozott ízprofiljában rejlik. Bár a szósz csípős, nem túlságosan éget, így a kevésbé csípős ételeket kedvelők is bátran kísérletezhetnek vele. Az édes-savanykás alapok miatt a Sriracha több, mint egyszerű chili szósz: ízgazdag, és számos étellel jól kombinálható. Ezen kívül ikonikus üvegcséje – amelyet egy zöld kupak, és egy fehér kakas logó díszít – vizuálisan is könnyen felismerhető.
A Sriracha jövője
Bár az eredeti Sriracha szószt Thaiföldön és Vietnamban hozták létre, az amerikai Huy Fong Foods terméke az egyik legnépszerűbb világszerte. A szósz kultusza tovább növekszik, és egyre több étterem és élelmiszerbolt kínál különféle Sriracha-alapú termékeket, mint például chipseket, fűszerezett olajokat vagy majonézt. A Sriracha szósz egyszerre tűz és íz. Hogy mennyire szeretnénk élvezni csípősségét és gazdag ízvilágát, csak rajtunk múlik, de egy biztos: a Sriracha mára nélkülözhetetlen része lett a modern gasztronómiának.
Összegzés
A Sriracha szósz egyszerű, de nagyszerű összetevőinek és sokoldalúságának köszönhetően a világ egyik legkedveltebb fűszerszószává vált. Függetlenül attól, hogy valaki a hagyományos ázsiai konyhát kedveli, vagy csak egy kis pluszt szeretne hozzáadni kedvenc ételeihez, a Sriracha biztosan izgalmas új dimenziót nyit az ízek világában.
Kipróbálnád?
Ha már itt tartasz az olvasásban, mostanra biztosan összefutott a nyál a szádban, és harapnál valami tüzeset. Kóstold meg az eredeti receptúra alapján készült termékünket! Pár csepp Sárréti Sriracha-ból és az ételeid izgalmasabbá válnak, az ízlelőbimbóid pedig hálásak lesznek a forró, de nem égető élményért!
Cikket írta: Magyar Marianna