A katonák krumplis tésztája
A grenadírmars, vagy gránátos kocka, egy klasszikus magyar étel, amely a katonai konyhából ered. Nevét a gránátosokról, németül Grenadierekről kapta, míg a „Marsch” szó indulót jelent, így a Grenadiermarsch tükörfordításban gránátosindulót jelent. Az Osztrák–Magyar Monarchia idején, különösen az első világháború alatt, a katonák élelmezése egyszerű, szénhidrátban gazdag ételekre támaszkodott, mint a krumplis tészta. A gulyáságyúban, azaz mozgó tábori konyhában gyakran készítették ezt az ételt, ami gyorsan a katonák kedvencévé vált.
Hozzávalók:
- 400g házi nagy kocka tészta
- 4 db nagyobb főzni való burgonya
- 2 fej vöröshagyma
- 3 ek. sertés zsír
- 3 tk. őrölt pirospaprika
- Só és bors ízlés szerint
Krumplis tészta elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát a sertés zsíron megdinszteljük úgy, hogy aranybarna legyen. Levesszük a tűzről és megszórjuk pirospaprikával, sóval és borssal.
Hozzáadjuk a megpucolt és jól megmosott kis kockára vágott burgonyákat, majd felöntjük 1,5-2 dl vízzel, és puhára főzzük.
Közben lobogó vízben kifőzzük a tésztát. Amint megpuhult a burgonya, megtörjük, ügyelve arra, hogy maradjanak egyben is kis krumpli kockák, ezután alaposan beleforgatjuk a tésztát.
Savanyú vagy kovászos uborkával a legfinomabb.
Házi kocka tészta receptje:
- 25 dkg liszt
- 2 tojás
- 1 kk. só
- 1/2 dl víz
Egy gyúródeszkára halmozzuk a lisztet, a közepébe mélyedést csinálunk. Beleütjük az egyik tojást, megsózzuk, majd bentről kifelé haladva ujjunkkal vagy egy villával elkeverjük a tojást a liszttel.
Ezután hozzáadjuk a másik tojást is és tovább keverve, adagoljuk kifelé haladva a mélyedésből a lisztet a tojáshoz. Ha tojás felveszi a lisztet és nem esik szét, adhatunk hozzá vizet, hogy szépen egynemű tésztát tudjunk gyúrni belőle.
Ezt követően fóliába csomagoljuk és a hűtőben hagyjuk 20 percig pihenni a tésztát, így jobban tudjuk majd nyújtani.
Lisztezett felületen kinyújtjuk. Ha van nyújtó gépünk azzal, ha nincs sodrófával majdnem átlátszó vékonyságúra nyújtjuk, majd felkockázzuk.
Belisztezzük és hagyjuk szikkadni egy kicsit. Ezt követően lobogó sós vízben főzzük ki. Ha el akarjuk tenni, akkor minimum 1 napig száraz hűvös helyen szárítsuk ki, majd zacskózzuk.
Megkívántál egy kis csípőset a krumplis tészta mellé?
Amit mindenképp ajánlok:
🌶️ Füstölt Cayenne chili őrlemény
🥒 Savanyított ropogós Jalapeno chili szeletek
Ha már itt tartasz az olvasásban, mostanra biztosan összefutott a nyál a szádban, és harapnál valami tüzeset. A Chili webshopban egészen biztosan megtalálod azokat a termékeket, amelyek garantáltan megmunkálják a nyelőcsövedet. Savanyúság, snack, őrlemény, chili szósz és krémek kezdő és haladó szinten.